HTML

növényorvos

Növényvédelem és vadkár. Fotóblog növényorvos szakon tanulók és növényvédelem iránt érdeklődők számára.

Friss topikok

  • kontrollpont: Sajnos nem csak löszvidéken ... Míg korábban leginkább Dél-Amerika monszunos vidékein volt jellemz... (2012.04.01. 12:28) sárlavina

Linkblog

Lévay Nóra és Terpó István blogja

2014.05.22. 11:51 Nóra&István

Aranyos rózsabogár (Cetonia aurata)

Címkék: rózsa polifág kártevők

Aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) imágója (fémes zöld színű) táplálkozik rózsa virágjában (fajta: Maurice Utrillo). Az aranyos rózsabogár mellett bundásbogár imágók (fekete alapon fehér pettyezett, szőrözött) is láthatók (Epicometis hirta). Az aranyos rózsabogarat össze lehet téveszteni a menta levélbogárral. A legfőbb különbség az, hogy az aranyos rózsabogár szárnyfedői között, a tor és potroh találkozásánál egy háromszög alakú képlet található, ami a menta levélbogár esetében nincs meg.

Mind az aranyos rózsabogár, mind a bundásbogár előnyben részesíti a világos virágszínű rózsa fajtákat, elsősorban a sárga és fehér virágúakat. A preferencia sorrendben ezután következnek a világos rózsaszín fajták, majd ezt követik a sötétebb árnyalatok. A virágszín csoportokon belül is megfigyelhető preferencia az egyes fajták tekintetében.

Az aranyos rózsabogár ellen virágillat csalétekkel ellátott csapda kapható (Csalomon). A csapdákat 10-15 méterenként érdemes napos helyre kihelyezni, és a csalétket 3-4 hét után cserélni kell.

rózsabogár_vj_f.jpg

2014 május 22., Tolna megye, Szárazd, fotó: Lévay Nóra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr196194828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása