HTML

növényorvos

Növényvédelem és vadkár. Fotóblog növényorvos szakon tanulók és növényvédelem iránt érdeklődők számára.

Friss topikok

  • kontrollpont: Sajnos nem csak löszvidéken ... Míg korábban leginkább Dél-Amerika monszunos vidékein volt jellemz... (2012.04.01. 12:28) sárlavina

Linkblog

Lévay Nóra és Terpó István blogja

2011.06.10. 15:04 Nóra&István

sárlavina

Címkék: környezetvédelem

Mindössze 12mm eső esett, de az rövid idő alatt, heves zápor formájában. Löszvidéken egy-egy ilyen záport sárlavina követ. Olyan erős a sodrás, hogy az esetlegesen utcán parkoló autókat is elviszi. Az esőt követően 10-15 perc múlva érkezik a sár, viszonylag hamar levonul, bakancsokat, téglákat és egyéb szemetet hagyva maga mögött. A fénykép május 23-án készült, Tolna megyében.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr962973218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kontrollpont 2012.04.01. 12:28:40

Sajnos nem csak löszvidéken ...
Míg korábban leginkább Dél-Amerika monszunos vidékein volt jellemző a hirtelen, nagy esőket követő sárlavina (torrens áradás), manapság már - a felelőtlen, vagy nem-művelés "eredményeképp" - idehaza is tapasztalható.
A szükségtelen tarvágások, a művelés hiánya, vagy a túlzott vegyszerezés következtében kipusztuló növényzet talajmegtartó hatása ott is megszűnik, ahol nem laza, löszös a talaj.
A természetes - organikus - növénykultúra szükségtelen, és gyakori váltása ilyen eredményeket (is) okoz.
/Parlagfűirtás például. Pedig a parlagfű - amellett, hogy a talajelőkészítést szolgálja, alapvetően gyógynövény - nem véletlenül az a latin neve, ami: Ambrosia artemisiifolia./

Az ilyen sárlavinák nem csak nekünk, embereknek okoznak kárt, de egyrészt közetlenül az élővilágot is veszélyeztetik, másrészt a termőréteg el, azaz lemosódása által az őshonos fajok kipusztulását, szélsőséges esetben az elsivatagosodást is elősegíthetik.
süti beállítások módosítása