HTML

növényorvos

Növényvédelem és vadkár. Fotóblog növényorvos szakon tanulók és növényvédelem iránt érdeklődők számára.

Friss topikok

  • kontrollpont: Sajnos nem csak löszvidéken ... Míg korábban leginkább Dél-Amerika monszunos vidékein volt jellemz... (2012.04.01. 12:28) sárlavina

Linkblog

Lévay Nóra és Terpó István blogja

2014.05.22. 11:36 Nóra&István

Menta levélbogár (Chrysolina herbacea)

Címkék: menta dísznövények

Menta levélbogár (Chrysolina herbacea) kifejlett egyede (imágója). Mind az imágó, mind a lárva a mentafélék levelén táplálkozik. A menták intenzív növekedése miatt ritkán okoznak komoly károkat. Házikerti védekezési módszer az imágók összegyűjtése, lerázogatása és széttaposása.

Ha valakit nagyon zavar a jelenlétük, meg lehet próbálkozni csombormenta, más néven polyákmenta vagy mocsári menta (Mentha pulegium) ültetésével. Ennek a menta fajnak az illóolaja toxikus hatóanyagot tartalmaz, tehát mintegy védő növényként alkalmazható a menta levélbogár ellen. Általában riasztó (repellens) hatása miatt jó a növénytársításokban, konkrétan a menta levélbogár esetében azonban nem sikerült információt szerezni arra vonatkozóan, hogy milyen módon hat: a bogarak elpusztulnak-e a csombormenta fogyasztása következtében, vagy itt is inkább a riasztó hatás érvényesül. Annyi azonban biztos, hogy a csombormenta a nedves talajokat kedveli (lásd szinoníma: mocsári menta). A csombormenta a népi gyógyászatban féregűzőként, szélhajtóként, epeműködést fokozó szerként ismert, illetve vetélést előidéző hatása miatt "hírhedt" illegális magzatelhajtó szer. (Számos, csombormentával végzett illegális magzatelhajtási kísérlet tragédiába torkollott, mivel már kis mennyiség is halálos az emberre nézve. Belsőleg történő alkalmazása mindezek miatt tilos!) Veszélytelenebb alkalmazási módja, hogy régebben a friss hajtásokat szalmazsákokba tették, így védekezve a bolhák ellen.

A menta levélbogarat kevésbé gyakorlott szem könnyen összetévesztheti az aranyos rózsabogárral (Cetonia aurata), azonban a két faj nem áll rokonságban egymással. A menta levélbogár, ahogy a neve is sugallja, a levélbogárfélék (Chrysomelidae) családjába tartozik, míg az aranyos rózsabogár a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) család tagja. Az aranyos rózsabogár imágója nagyobb, mint a menta levélbogáré. A legbiztosabb jel azonban, ami alapján meg lehet őket különböztetni az, hogy az aranyos rózsabogár szárnyfedői között, a tor és a potroh találkozásánál van egy apró, háromszög alakú képlet, míg ez a menta levélbogárnál nincs meg.

menta levélbogár_vj_f.jpg

2014 május 20., Tolna megye, Szárazd, fotó: Lévay Nóra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr126194770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása