HTML

növényorvos

Növényvédelem és vadkár. Fotóblog növényorvos szakon tanulók és növényvédelem iránt érdeklődők számára.

Friss topikok

  • kontrollpont: Sajnos nem csak löszvidéken ... Míg korábban leginkább Dél-Amerika monszunos vidékein volt jellemz... (2012.04.01. 12:28) sárlavina

Linkblog

Lévay Nóra és Terpó István blogja

2012.05.17. 15:14 Nóra&István

barkó kártétel búzában

Címkék: búza

Az alábbi képen a hegyesfarú barkó (Tanymecus palliatus Fabricius) kártétele látható őszi búzán. A kép érdekessége, hogy a szakirodalom szerint, bár polifág kártevőről van szó, e faj elsősorban napraforgón, borsón, babon, repcén, komlón, dohányon, mákon, ricinuson, baltacimen, sóskán, lucernán és vörösherén károsít (Sáringer, 1990). Nem jellemző, különösen nem ennyire erős kártétel őszi búzán. A búzatábla azonban napraforgó mellett volt és a kártétel a napraforgóval határos szegélyre koncentrálódott. Az aszályos idő a kártétel mértékét súlyosbította.

 

Hivatkozás:

Sáringer Gy. (1990): Hegyesfarú barkó. In: A növényvédelmi állattan kézikönyve Jermy T. és Balázs K. (eds) Akadémiai Kiadó, Budapest 461-468.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr594522328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása