HTML

növényorvos

Növényvédelem és vadkár. Fotóblog növényorvos szakon tanulók és növényvédelem iránt érdeklődők számára.

Friss topikok

  • kontrollpont: Sajnos nem csak löszvidéken ... Míg korábban leginkább Dél-Amerika monszunos vidékein volt jellemz... (2012.04.01. 12:28) sárlavina

Linkblog

Lévay Nóra és Terpó István blogja

2014.04.22. 18:22 Nóra&István

Vetésfehérítő bogár (Oulema melanopus) zabon

Címkék: búza kukorica zab

Vetésfehérítő bogár (veresnyakú árpabogár, Oulema melanopus) zabon. Egynemzedékes kártevő, az imágó telel az avarban. Tavasszal 10C fok felett kezdenek előjönni. Az imágó az erek között átrágja a levelet, ezzel szemben a lárvák a levél fonákjáról rágnak és a levél színén a felső bőrszövetet érintetlenül hagyják. A tömeges lárvakelés általában az akácvirágzással esik időben egye. A lárvák mindig a gabona felső leveleit károsítják. Ha korán felsül a gabonavetés, a gabona szomszédságában lévő kukoricatáblákon is tömegével meg tudnak jelenni, mivel telelőre vonulás előtt érési táplálkozást kell folytatniuk.

A vetésfehérítő a megfigyelések szerint a zabot különösen szereti. Az ellene való védekezésnek régen az volt a módja, hogy a megvédeni kívánt gabona vetés köré sávban zabot vetettek, ezzel tulajdonképpen odacsalogatták a kártevőt. A lárvák megjelenésekor pedig a zabot lekaszálták és a jószágokkal megetették.

veresnyakúárpabogár_1_vj_f.jpg

Belecska, Tolna megye, 2014 április 6. fotó: Lévay Nóra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr416070244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása