HTML

növényorvos

Növényvédelem és vadkár. Fotóblog növényorvos szakon tanulók és növényvédelem iránt érdeklődők számára.

Friss topikok

  • kontrollpont: Sajnos nem csak löszvidéken ... Míg korábban leginkább Dél-Amerika monszunos vidékein volt jellemz... (2012.04.01. 12:28) sárlavina

Linkblog

Lévay Nóra és Terpó István blogja

2012.04.17. 17:18 Nóra&István

fagykár

Címkék: fagykár

Az április 9-10.-i erős éjjeli fagy (néhol elérte a mínusz 10 fokot is) komoly károkat okozott elsősorban a gyümölcsösökben. Ennek következtében várhatóan idén kevés lesz a meggy, cseresznye, dió és mandula (ezek különösen érzékenyek a fagyra), de érdekes kárképeket láthattunk a repcetáblákban is. Ezekből mutatok be néhányat.

Fagykár cigánymeggyen:

 

Fagykár dión:

A porzók lefagytak és a fák sem kezdtek el hajtani. Időbe telik, amíg a sokkot kiheverik és láthatóvá válik, hogy mely fák pusztultak el és melyek regenerálódnak.

Fagykár mentán (réten):

A gyepszinten és a gyümölcsfák lombkorona szintjében egyaránt jelentkező kárképek mutatják, hogy ilyen erős lehűlésnél már nem különíthető el a talaj menti- és a szállított fagy. 

 

Fagykár repcén:

Azok a repcék sínylették meg legjobban a fagyot, amelyek a legszebbek voltak, azaz a legmagasabb, legvastagabb, intenzív nedvkeringéssel bírók. A száron hasadások, repedések láthatók, a bimbók megpuhultak, elhajlottak. Fagykár repcén ritkán látható jelenség, érdekes tapasztalat lesz követni a regenerálódás folyamatát és a terméseredmény alakulását. A vadkár tekintetében a repce kiváló regenerációs tulajdonságokkal bír, meglátjuk, hogy ez a megújulási képesség fagykár esetében is működik-e.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr944457157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása