HTML

növényorvos

Növényvédelem és vadkár. Fotóblog növényorvos szakon tanulók és növényvédelem iránt érdeklődők számára.

Friss topikok

  • kontrollpont: Sajnos nem csak löszvidéken ... Míg korábban leginkább Dél-Amerika monszunos vidékein volt jellemz... (2012.04.01. 12:28) sárlavina

Linkblog

Lévay Nóra és Terpó István blogja

2014.05.16. 12:14 Nóra&István

Parazitált rózsa levéltetű (Macrosiphum rosae)

Címkék: rózsa egyéb természeti megfigyelések hasznos ízeltlábúak természetes ellenségek

Fürkészdarázs által parazitált levéltetű (Macrosiphum rosae) múmia rózsa levelén. Vegyszeres beavatkozás nélkül a levéltetvek felszaporodását időbeli késleltetéssel követi a ragadozó és parazita életmódot folytató hasznos ízeltlábú szervezetek felszaporodása. Rózsa esetében a gondot leginkább az jelenti, hogy mire a természetes egyensúly beáll a kártevő (jelen esetben a levéltetű) és a predátorai között, azaz mire a levéltetű populáció lecsökken a "tolerálható" egyedszám sűrűségre, addigra már súlyosan károsodtak az első virágzási hullám bimbói. Ez a folyton virágzó illetve remontáló fajtáknál is kellemetlen, mivel a legszebb virágzást a tavasz végi/nyár eleji virágzási hullám adja. Az egyszer virágzó fajták esetében azonban az adott év teljes virághozama károsulhat.

parazitált levéltetű_vj_f.jpg

2014. május 1., Tolna megye, Szárazd. Fotó: Lévay Nóra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr166172754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása